Kicsi segítség…

Téma címkék:
2011.01.04. 11:06

Stressz, szorongáspánikbetegség, agorofóbia…

Ezek a betegségek szorosan összefügghetnek a depresszióval. Ezt nem mindig ismerik fel, gyakran magas vérnyomás és mellkasi fájdalom jelentkezik a betegeknél. Az alapvető, klasszikus pánikroham, a húszas években kezdődik : A krónikusan kevés alvás, a vizsgaszituáció. Ebből a pánikrohamból tíz százalékban lesz pánikbetegség. Ezt a helyzetet meg tudja oldani egyrészt a spontán rendeződés, másrészt az életrend megváltoztatása. Gyógyszer talán ilyenkor még nem is szükséges. Hiszen pánikrohama nagyon sok embernek van…

Az igazi pánik project : Légszomj, reszketés, remegés, verejtékezés, mellkasi nyomás, halálfélelem…

Társul hozzá az agorofóbia : Gyakori, hogy a pánik beteg csak akkor tud közlekedni, ha valamit visz a kezében. Ez lehet egy üveg víz, egy kutyus, táska akár esernyő. Van, aki csak kerékpáron, autóban tud közlekedni. Az agórafóbia ősi félelem bennünk. Az ember valamikor a fán élt, s amikor lezuhant egy ágat magával rántott. Ez a “bármi legyen a kezemben” érzés. Ez az, amikor a pánikbeteg mindenáron bele akar valamibe vagy valakibe kapaszkodni.

Intelligens, érzékeny emberek betegségéről van szó. Az emberben általában működik egy elhárító rendszer, amely a pánikbetegeknél nincs meg. Érdekes, hogy a pánikbetegség az alvásmegvonással fokozódik, míg a depresszió ugyanettől gyógyul. Van olyan depresszió, amely két éjszakai felébresztéssel, gyógyszer nélkül gyógyítható. Vagy a felébresztés kiegészítheti a gyógyszert.

A pánikbetegség nem rendszertelenül élő emberek betegsége. Genetikailag örökölhető.

Ha valaki meggyógyul, szinte újjászületik. Azt mondják, hogy nem száz, hanem százöt százalékban élnek. Ma már tudjuk, hogy a pánikbetegség hátterében molekuláris biológiai történések húzódnak meg, a szerotonin anyagcserezavaráról van szó. Ez a hangulati, indulati, érzelmi élet átvivő anyaga. Ez vegyi anyag : SSRI.

Sok ember mentesül a stressz betegségből, ha megfelelő támogatást biztosítanak számára bajának megértésével, kellő együttérzéssel, és alkalmat adnak neki arra, hogy elmondhassa, mi történt vele és az milyen reakció váltott ki belőle. Sok embernek már az is segít, ha néhányszor elmondja az élményeit. A stresszt valójában nem is a történés jelenti, hanem az, ahogyan mi reagálunk rá. Ebben rejlik az ellene való küzdelem kulcsa is. Nem árt, ha tudjuk, mi váltotta ki a stesszt. „Készen kell rá lenni”.

Pénzügyi gondok

A stressz általában a téli hónapokban támad. A fűtésszámlák ilyenkor magasabbak, ez kellemetlen, még ha nem a legrosszabb is az anyagi helyzetünk. Jó, ha félreteszünk egy kis tartalékot a váratlan esetekre.

Egészségi állapot

Minden negatív eseményre adott stresszreakció felér egy infarktus századrészével. Ne hagyjuk, hogy a feszültség felgyűljön bennünk. Jó ötlet leltárt készíteni azokról a dolgokról, amelyek a leggyakrabban zavarnak. Írjuk le ezeket, és azt is, milyen megoldást választunk a stressz kezelésére.

Család

A személyes ellentétek, súrlódások okozzák a legtöbb stresszt. Ahogy hűvösebbre fordul az idő, jobban össze vagyunk zárva, mint nyáron. A veszekedések szikrája hamarabb belobban. Erre is van megoldás, iktassunk be sétákat, kocogjunk vagy fussunk, amilyen gyakran csak tudunk. Hazaérve hajlamosak vagyunk a dolgoknak a jó oldalát látni.

Nyugtató ételek:

Joghurt

A joghurt sok B12-vitamint tartalmaz, ez a vitamin segíti a többi B-vitamin munkáját, a pánik és szorongás csökkentésével pedig lelki egyensúlyt teremt.

Avokádó

Az avokádó is kiváló B12-vitaminforrás.

Zöld tea

A zöld teának számos előnye van, teanin-tartalmának köszönhetően stresszcsökkentő hatású is.

Cseresznye

Egyes gyümölcsök, mint például a cseresznye, alacsony glikémiás indexűek, ezért szabályozzák a várcukor- és stabilizálják az energiaszintet. A benne levő szénhidrátok fokozzák a hangulatjavító szerotonin-termelést.

Paprika

A legtöbb zöldséghez hasonlóan a paprika is alacsony cukortartalmú, és stabilizálja a vércukrot, szénhidráttartalma miatt pedig hangulatjavító hatású.

Földimogyoró

Fehérjében gazdag, ami meggátolja a vércukorszint ingadozását, így stabilizálja a hangulatot. A benne levő B6-vitamin serkenti a szerotonin termelődését.

Keserű csokoládé

A keserű csokoládé megemeli a relaxációhoz szükséges neurotranszmitterek, a szerotonin, az endorfinok és a dopamin szintjét.

Szójatej

A szójatej B1-vitamint tartalmaz, ami elősegíti az egészséges idegműködést, a szénhidrátokat pedig energiává alakítja át.

Csirke

A csirkehús B6-vitaminforrás, a szerotonin előállításában van szerepe.

Héjában sült krumpli

A benne levő B6-vitamin segít az agynak szerotonint előállítani. Minden olyan táplálék, ami az agyműködést segíti, egyszersmind csökkenti a szorongást is.

Napraforgómag

Izomlazító hatású magnéziumot tartalmaz.

Tészta

Meggátolja, hogy a vércukorszint hirtelen megemelkedjen. A tészták rostban is gazdagok, ami a hormonális egyensúly megtartásában játszik szerepet.

#3660 Ikszypszilon hozzászólása: 2011.01.05. 07:52

Szia Adelka !

Köszönjük a jókívánságokat, Neked is minden jót kívánok ! Köszönöm bíztató soraid, írok máskor is, nagyon szívesen:) !

Béke legyen mindenki lelkében:) !

P.,

XY.

#3659 Adelka hozzászólása: 2011.01.04. 13:36

Szia.. Boldog Ujevet mindenkinek!!panikmentes eveket!!!!!!!!!!! jo volt olvasni ezeket az erdekessegeket , koszi.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close