A tavaszi VIMOR foglalkozás szakmai előadását dr. Ghyczy Dóra, a SE II. Belgyógyászati Klinika munkatársa tartotta “A májbetegek diétája” címmel. Mielőtt a konkrét diétás előírásokra tért, a doktornő néhány mondatban bemutatta a máj anatómiáját és funkcióit, hogy hallgatósága teljes képet kapjon az érintett szerv összetett szerepéről és működéséről. Ennek megfelelően három részben közöljük azt a tudásanyagot, amelyet dr. Ghyczy Dóra megosztott a VIMOR tagokkal szombat délelőtt.
“Prevencio- azaz megelőzés párti vagyok. Primer prevencio egy betegség kialakulásának megelőzése, secunder prevencio a már meglévő betegség esetében az állapot rosszabbodásának, szövődmények kialakulásának elkerülése. Jelen esetben az életminőség javítását fontosnak tartom a hepatitis C-vel élő emberek életében” – kezdte előadását a szakember. A gyógyszerek sokat segíthetnek, de az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás és persze a mozgás is szükséges a minél teljesebb gyógyulás eléréséhez. A betegek nagyon sokat tehetnek saját gyógyulásuk érdekében ezen szempontok betartásával.
A máj anatómiája
A hepatitis C vírus által veszélyeztetett szervünk a tüdő-bordák alatt, a has jobb felső részében helyezkedik el testünkben. Epehólyagunk a máj alatt-mögött található és beleink is a közelben vannak.
A máj termeli az epét, ami az epehólyagban tárolódik. Az epeváladék a gyomorból a patkóbélbe kerül. Emellett a hasnyálmirigynek is fontos szerepe van az emésztésben. Ezek a szervek nagyon közel vannak egymáshoz – mondta a doktornő – ezért ha valamelyik ponton sérül a rendszer, az egyszerre több funkciót is érinthet. Ha pl. a hasnyálmirigy kivezetése elzárul pl. epekö miatt, gyulladás keletkezik a hasnyálmirigyben.
De milyen fontos munkát végeznek ezek a szervek?
A máj a méregtelenítés szerve. Fehérjéket és vitaminokat termel, de zsíranyagcsere, cukor anyagcsere és vérképzés is zajlik általa. A máj-végezte szénhidrát-anyagcsere biztosítja vércukorszintünk állandóságát, valamint ugyanez a szervünk a szénhidrátból zsírt állít elő, ami energiatárolást tesz lehetővé a szervezet számára. Az epe a zsírok emuleálásáért (oldatban tartás) felelős – így biztosítja az emésztés és a felszívódás folyamatát – a hasnyálmirigy pedig az ételek lebontását végző enzimeket tereli.
Májvédelem
A diétás szempontok felé közelítve a doktornő arra is kitért, hogy milyen vegyületek biztosíthatják a máj védelmét. A májsejtek megújúlását szolgálják a kéntartalmú aminosavak (metionin, cisztin) – az inzulin elválasztás növelése által a szénhidrátbevitel, valamint a B1-vitamin- és nikotinsav-bevitel, amely a máj glikogéntárolását segíti. Nem létezik olyan speciális élelmi anyag, amely önmagában meghatározná a májbetegségek diétáját, mégis fontos szempont az étrend a májbetegséggel élő emberek életében. “Májgyulladásnál, májzsugorodásnál és szövődményeinél megváltozott tápanyagtartalmú étrendekről beszélünk, amelyre a máj sokrétű működésének károsodása miatt van szükség – kiegészítve a gyógyszeres kezelést” – mondta dr. Ghyczy Dóra, és áttért a májbetegság négy különböző stádiumában betartandó szabályokra. Ugorjon cikksorozatunk második részére.